Maak gemixte voeding aantrekkelijk
Met de juiste kunststofvormpjes maak je gemixte voeding aantrekkelijk
Voor velen onder ons is eten een positieve ervaring, maar mensen met kauw- en slikproblemen kunnen hun eetlust snel verliezen, met gevaar voor ondervoeding. In het Gentse ziekenhuis AZ Sint-Lucas gingen coördinator diëtiek Valerie Wandels en coördinator productie voedingsdienst Piet Beelaert de uitdaging aan om gemixte voeding aantrekkelijker te presenteren aan patiënten met slikproblemen. Door aantrekkelijk gemixte voeding te presenteren, willen ze patiënten stimuleren toch voldoende te eten. Ze bieden tot puree gemixte worst, zalmfilet of groenten aan die er toch uitzien als normaal eten dankzij aangepaste recepturen en kunststofvormpjes.
Patiënten stimuleren tot verhoogde voedingsinname
Bij slikproblemen wordt er volgens Valerie vaak gedacht aan geriatrische patiënten, maar ook jongere mensen kunnen hiermee geconfronteerd worden. De patiënten kregen vroeger bergjes voedsel waarvan ze niet wisten wat het was. Daardoor hadden ze weinig eetlust en raakten ze soms ondervoed. We eten namelijk niet enkel met onze mond, maar ook met onze ogen.
“Voor mensen die ‘normaal’ eten, ziet een worst met textuur van flan er misschien vreemd uit, maar voor wie gewoonlijk niet veel meer dan babyvoeding voorgeschoteld krijgt, is dit een enorme vooruitgang”, zegt Piet Beelaert.
“De eerste commentaren zijn alvast lovend”, zegt Valerie. “Vandaag hebben we stoofvlees, vol au vent, gehaktballetjes, rundsburger, varkensgebraad, lamsepigram, braadworst, hamburger, varkensfricassee, kabeljauwfilet, zalm, wortelen, boontjes, bloemkool, broccoli, romanesco, erwten en perzikschijfjes op het menu staan. We hopen dan ook die menukaart snel verder uit te breiden. Als we de juiste vorm hebben, is alles mogelijk.”
Wens je graag meer informatie over de mogelijke toepassingen van zorgcatering en welke keukenmaterialen daarvoor nodig zijn? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.