Maak gemixte voeding aantrekkelijk

Met de juiste kunststofvormpjes maak je gemixte voeding aantrekkelijk

Voor velen onder ons is eten een positieve ervaring, maar mensen met kauw- en slikproblemen kunnen hun eetlust snel verliezen, met gevaar voor ondervoeding. In het Gentse ziekenhuis AZ Sint-Lucas gingen coördinator diëtiek Valerie Wandels en coördinator productie voedingsdienst Piet Beelaert de uitdaging aan om gemixte voeding aantrekkelijker te presenteren aan patiënten met slikproblemen. Door aantrekkelijk gemixte voeding te presenteren, willen ze patiënten stimuleren toch voldoende te eten. Ze bieden tot puree gemixte worst, zalmfilet of groenten aan die er toch uitzien als normaal eten dankzij aangepaste recepturen en kunststofvormpjes.

Schönwald_verdeel_borden.jpg

Patiënten stimuleren tot verhoogde voedingsinname

Bij slikproblemen wordt er volgens Valerie vaak gedacht aan geriatrische patiënten, maar ook jongere mensen kunnen hiermee geconfronteerd worden. De patiënten kregen vroeger bergjes voedsel waarvan ze niet wisten wat het was. Daardoor hadden ze weinig eetlust en raakten ze soms ondervoed. We eten namelijk niet enkel met onze mond, maar ook met onze ogen.

aantrekkelijke gemixte voeding.png

“Voor mensen die ‘normaal’ eten, ziet een worst met textuur van flan er misschien vreemd uit, maar voor wie gewoonlijk niet veel meer dan babyvoeding voorgeschoteld krijgt, is dit een enorme vooruitgang”, zegt Piet Beelaert.

Schönwald_brochure.png

De gerechten worden eerst bereid zoals dat voor alle andere patiënten wordt gedaan. Vervolgens worden vlees of vis, aardappelen en groenten apart gemixt en worden kruiden en bindmiddel toegevoegd om daarna alles apart in vormpjes te scheppen die het oorspronkelijke uitzicht van het product hebben. Daarna gaat alles in de diepvries waar de gerechten drie maanden houdbaar zijn. Wil de patiënt worst met erwtjes, dan haalt men alles uit de vormpjes en schikt men het op borden en gaat het in de oven. Hiervoor werkt ziekenhuiskok Piet graag met de borden van Schönwald. De twee -en drievaksborden maken immers een verzorgde presentatie mogelijk.

Foto: Schönwald

silicone vormen voor aangepaste voeding zorgsector.png

Silicone vormen om gemixte voeding een aantrekkelijke vorm te geven

De silicone vormen die gebruikt worden, zijn beschikbaar bij Demuynck-Verrax. Ze zijn gemaakt van 100% premium silicone met een glanzende afwerking van anti-kleef materiaal. De voeding is daardoor eenvoudig uit de vorm te halen.

Alle vormen hebben een bijhorend food safe silicone deksel en zijn diepvries-, oven-, vaatwas- en microgolf bestendig. De siliconevormen kunnen handig gestapeld worden in de diepvries voor eenvoudige en handige opslag. De Blixer van Robot Coupe is dan weer uiterst geschikt voor het mixen van de voeding.

“De eerste commentaren zijn alvast lovend”, zegt Valerie. “Vandaag hebben we stoofvlees, vol au vent, gehaktballetjes, rundsburger, varkensgebraad, lamsepigram, braadworst, hamburger, varkensfricassee, kabeljauwfilet, zalm, wortelen, boontjes, bloemkool, broccoli, romanesco, erwten en perzikschijfjes op het menu staan. We hopen dan ook die menukaart snel verder uit te breiden. Als we de juiste vorm hebben, is alles mogelijk.”

Wens je graag meer informatie over de mogelijke toepassingen van zorgcatering en welke keukenmaterialen daarvoor nodig zijn? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Vorige
Vorige

Blanco Professional wordt B.PRO

Volgende
Volgende

Rossignol Pro